Αφορμή στάθηκε το Paris-Brest-Paris, μια διοργάνωση στην οποία οι συμμετέχοντες καλύπτουν μια απόσταση άνω των χιλίων χιλιομέτρων. Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί ένας τρόπος να προπονηθούν όσοι είχαν βάλει στόχο κάτι τόσο μεγάλο. Έτσι συμμετέχοντας σε ένα μεγάλο brevet κάποιος εκτός από προπόνηση – προετοιμασία έπαιρνε και μια «δυνατή γεύση» ενός μεγάλου ποδηλατικού υπερ-μαραθώνιου ! Έτσι άρχισαν κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες να διοργανώνουν τέτοιες εκδηλώσεις, για να φτάσουμε στις μέρες μας να έχουμε 32 χώρες σ’ όλο τον κόσμο να οργανώνουν brevets.
Στη χώρα μας το πρώτο Brevet έγινε το 2003 για να πάνε οι Μισαηλίδης και Πλέγας, στο 15ο Paris-Brest-Paris. Να σημειώσουμε εδώ ότι για να έχει δικαίωμα συμμετοχής ένας ποδηλάτης στο PBP, πρέπει να έχει λάβει μέρος σε μια σειρά από brevets (την ίδια χρονιά) κατηγορίας 200ων 300ων 400ων και 600ων χιλιομέτρων. Με προτροπή και βοήθεια του Γιάννη Βαρουχά, (υπεύθυνου στο Audax Club Parisienne για τους αλλοδαπούς οποίος δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει την πρώτη Ελληνική συμμετοχή στο PBP λόγω αιφνίδιου θανάτου του…) στη Γαλλία εκείνη τη χρονιά πήγαν δέκα ποδηλάτες και μια ποδηλάτισσα.
Την παγκόσμια αποκλειστικότητα της διοργάνωσης των brevets την έχει το Audax Club Parisien, ενώ στην Ελλάδα διαχειρίστρια αρχή είναι το Ble Cycling Club (Μπλε Ποδηλατική Λέσχη Ελλάδος)
Ας πούμε μερικά πράγματα για τα Brevet
Tι είναι τα brevets;
Είναι ποδηλατικές εκδηλώσεις ανοιχτές σε κάθε ποδηλάτη.
Μήπως είναι ποδηλατικοί αγώνες;
Όχι, γι αυτό και δεν υπάρχει διαφορετική βράβευση για τους πρώτους τερματίζοντες. Η χρονομέτρηση γίνετε με ακρίβεια λεπτού και σκοπό έχει την τήρηση του χρονικού ορίου που έχει τεθεί.
Ποιό είναι το χρονικό όριο για την ολοκλήρωση ενός brevet;
Η μέγιστη χρονική διάρκεια των brevets είναι ανάλογη των αποστάσεων. Έτσι έχουμε στα 200km maximum 13:30 ωρες,στα 300km 20:00 ωρες,στα 400km 27:00 ωρες,στα 600km 40:00 ώρες και στα 1000km 75:00 ώρες.
Υπάρχουν μετάλλια για τον τερματισμό;
Ναι, υπάρχουν αναμνηστικά μετάλλια του Audax Club Parisien ανάλογα με την απόσταση, τα οποία μπορεί να παραγγείλει ο ποδηλάτης προπληρώνοντας την αξία τους. Τα μετάλλια είναι μπρούτζινα για τα 200 χλμ, επάργυρα για τα 300 χλμ., από βερμιγιόν για τα 400 χλμ., χρυσό για τα 600 χλμ. και ασημένιο για τα 1000 χλμ.
Ποιός έχει δικαίωμα να συμμετάσχει;
Οποιοσδήποτε άνω των 18 ετών, με όχημα που κινείται αποκλειστικά με ανθρώπινη δύναμη, και έχει μέγιστο πλάτος 2 μ.
Στα Brevets ο ποδηλάτης μαθαίνει να είναι αυτάρκης. Ότι θα χρειαστεί για την κάθε διαδρομή (φαγητό, νερό, ρουχισμό αλλά και κάποια μικρο-ανταλλακτικά) έχει μάθει να τα αποθηκεύει στο ποδήλατο και τις τσέπες του .
Τα οχήματα συνοδείας και η οποιαδήποτε παροχή βοήθειας κατά το μήκος της διαδρομήςαπαγορεύονται. Υποστήριξη επιτρέπεται μόνο στα σημεία ελέγχου.
Στην εκκίνηση κάθε ποδηλάτης σφραγίζει την κάρτα διαδρομής του συγκεκριμένου brevet. Σε κάθε control πρέπει να σφραγίζεται η κάρτα εφόσον περνάει εντός των χρονικών ορίων που αναγράφονται. Στον τερματισμό παραδίδονται όλες οι κάρτες για έλεγχο. Μετά απο μερικές μέρες, επιστρέφονται στον αθλητή, με κολλημένο τον αριθμό “homologation” και μαζί με το μετάλλιο, αν αυτό έχει ζητηθεί με τον τερματισμό.
Τα Brevets διεξάγονται κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Έτσι πρέπει οι συμμετέχοντες να είναι προετοιμασμένοι σωματικά και ψυχικά,αλλά και από πλευράς εξοπλισμού για βροχή,κρύο και καμιά φορά πάγο ή χιόνι !
Μην ξεχνάμε ότι το χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη ηλιοφάνειας σε διαδρομές με βουνά, όλα είναι πιθανά…
Επίσης σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού την ημέρα και το βράδυ είναι υποχρεωτική η χρήση ανακλαστικού γιλέκου, και φώτων μπροστά και πίσω.
Τι χρειάζεται για να λάβει μέρος κάποιος σε μια τέτοια εκδήλωση;
Προπόνηση ! Για να μπορεί να κάνει κάποιος ένα 200άρι χωρίς να κάνει κακό στον οργανισμό του,θα πρέπει να κάνει ποδήλατο το λιγότερο 3 φορές την βδομάδα, για μια περίοδο τουλάχιστον δύο μηνών πριν την εκδήλωση.
Φυσικά θα πρέπει να μάθει να τρώει πάνω στο ποδήλατο (και αυτό γίνετε μόνο με πολύωρες προπονήσεις) και να επισκευάζει κάθε ζημιά που μπορεί να του τύχει.
Aν ρωτήσετε ένας έμπειρο randonneur ,”Ποιό είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνει κάποιος που συμμετέχει για πρώτη φορά σε ένα Brevet;”,θα σας απαντήσει:”Πηγαίνει πιο γρήγορα από ότι πραγματικά μπορεί και ξεχνάει να πιει και να φάει”.
Αυτή είναι και η ομορφιά των μεγάλων αποστάσεων … Μας δίνουν την ευκαιρία να μάθουμε να προπονούμαστε, μαθαίνουμε αλλά και διευρύνουμε τα σωματικά και ψυχικά μας όρια…
Γιατί μην ξεχνάτε…τα Brevets και κυρίως τα μεγάλα, τονώνουν την αυτοπεποίθηση !
Πηγή http://www.cyclingnews.gr